Duikbegeleider

Duikbegeleider worden

Na het behalen van het 3*-duikbrevet mag je assisteren bij het begeleiden van duikers tijdens hun duikopleiding. De mate van inzetbaarheid is echter beperkt. Door de vervolgopleiding tot Duikbegeleider te volgen krijg je als 3*-duiker extra bevoegdheden. Hierdoor ben je breder inzetbaar bij het opleiden van duikers. Op deze pagina kun je meer lezen over de opleiding tot Duikbegeleider en je bevoegdheden als Duikbegeleider.

Opleiding tot Duikbegeleider

De Duikbegeleider is een praktijkmens. Om deze reden is de opleiding vooral praktisch van aard en hoef je bijvoorbeeld geen reflectieverslagen en leerpuntverslagen te schrijven. We beperken de theorie tot maximaal twee theorieavonden en leggen de nadruk vooral op de praktijk. De praktijkopdrachten bestaan uit het organiseren en begeleiden van een introductieduik (één op één) en het begeleiden van (bij voorkeur) een 1*-duiker in opleiding tijdens een opleidingsduik in het buitenwater.

Om de opleiding tot Duikbegeleider te volgen:

  • ben je 18 jaar of ouder
  • heb jij je 3*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald
  • heb jij de PvB Eigen Vaardigheden gehaald én is deze niet ouder dan een jaar
  • ben je lid van de NOB

Bevoegdheden

  • Je maakt zelfstandig introductieduiken (één op één)
  • Je leert nieuwe duikvaardigheden aan bij 1*-,2*- en 3*-duikers in opleiding in het zwembad (uitsluitend één op één)
  • Je oefent duikvaardigheden met een 1*-, 2*- en 3*-duikers in opleiding in het zwembad (uitsluitend één op één)
  • Je oefent duikvaardigheden in het buitenwater op individueel niveau die de 1*-, 2*-, en 3*-duiker in opleiding al eens met zijn instructeur heeft gedaan.
  • Je leert in het buitenwater geen nieuwe duikvaardigheden aan
  • Je geeft in principe geen theorielessen, dit is voorbehouden aan de instructeur. Wel mag je de instructeur hierbij assisteren als je dit leuk vindt.

2*-instructeur is verantwoordelijk

De Duikbegeleider staat in een opleidingssituatie altijd onder supervisie van een 2*-instructeur (of hoger). Dit betekent dat de instructeur op de hoogte is en heeft ingestemd met de voorgenomen opleidingsactiviteiten.

Kosten

De opleiding Duikbegeleider kost €100,-. In de webshop van de NOB kun je het lespakket Duikbegeleider kopen. Hoewel we het een lespakket noemen, heb je voor deze opleiding geen boek nodig. Voor de €100,- krijg je een brevetregistratiekaart voor toegang tot de online leeromgeving (digitaal lespakket), begeleiding en beoordeling door een Instructeur Trainer en een brevetpas. Daarnaast krijg je van ons een nuttige gadget.

Verder leren?

Wil je als Duikbegeleider zelf duikopleiding plannen, organiseren en uitvoeren? Dan is de 2*-instructeursopleiding wellicht iets voor jou! Hier kun je meer lezen over de  2 ster instructeur